Det hela börja faktisk med en jakt för självhushållning, ett sätt att säkra god mat utan massa tillsattser eller konstigheter, bara goda råvaror direckt från "landet" . Under de första skedet så trilla vi in på ankor , ett djur som inte många har idag tyvärr men som har många fantaskiska egenskaper, dom växer snabbt och ger ett väldigt fint kött och dom lägger många ägg och de klarar sig fantaskiskt i vårat svenska klimat.Dessutom är ankor mera tåliga mot sjukdommar en vad höns är och de fodrar mindre sköttsel en höns.

Till en början var våra tankar att satsa på kött men under vårat första halvår ändra vi  oss till att satsa på ägg med möjligen småskalig köttproducktion i framtiden.

Om oss och våran resa.

Att det blev ägg i stället för kött är ganska så enkelt, ankor kan vara det mest mysiga och sociala djur man kan tänka sig så att slakta dom är lite otänkbart trotts att köttet är fint så finns det en hel del man kan göra med ägg istället och en anka som lägger ägg är betydligt mera viktig i självhushållning en kött för en dag.


Trotts detta så slaktas största delen av våran hanar efter att dom fått leva ett år detta för att vi inte kan avla på våra egna hanar och dessutom förtjännar dom att få uppleva alla årstider vilket vi tror bidrar till ett finare kött. En del av våra djur säljs dessutom dels till andra som vill ha ankor men även som direckta köttdjur. Våra fullvuxna djur väger ca 3,5kg-5 kg


Vi tror stenhårt på att vi alla i framtiden måste göra nått för att "klara oss själva". Det kommer inte funka med vårat tankesätt att "Det är bara att går till affären och handla" . Visst det kommer alltid finnas "mat" i affären men bara på senare år har det blivt allt flera tillstaser och priserna pressas hela tiden så att råvarorna blir färre och tillsatterna mera.


Vi anser att man ska ställa sig frågan : Varför är den här maten så himla billig istället för att tänka "Men oj så dyr den här maten är".


Bra och riktig mat kostar pengar ! Att ha frigånde djur utomhus är dyrt, riktigt dyrt. Priset på mark ökar för varje år, rovdjur är ett problem och stängsel kostar vansinniga pengar och forder likaså!


Oavsätt om det är priset på mjölk eller priset på ägg eller kött så kostar det bonden mera pengar en vad "vanligt" folk förstår.

Det är inte bara att köpa "ekologisk" och tro att "nu gjorde jag något riktigt bra" för Du räddar inte världen med dina "ekologiska" produckter du betalar bara en onödig summa pengar för en produckt som är nästan lika bra som vilken sak som helst.

Köp istället närodlat eller närproducerat oavsätt om det är "ekologiskt" märkt eller inte !
 


Köper du närproducerat så blir det ekologisk!


Kan du hälsa på den bonde som gjort din mat och se djuren eller växterna som ger dig mat så är du ett steg nämre att få sundare mat . Men så länge du handlar på stormarknader och får din mat i olika lådor så tar du ett steg längre bort från att nå ett mera "ekologisk" och sundare liv.


Det är inte storproducenterna som kommer vara viktiga i framtiden utan det är alla vi småproducenter som alla gör en sak och vi gör den bra !


Våran satsning på ankägg är ett steg att försöka få folk att börja tänka lite utanför det vanliga, varför bara hönsägg när det faktiskt finns andra djur som är mera ekologiska, som klara sig utomhus året runt , som kan finna sin egna föda och som absolut inte sitter inlåst i en lite bur hela sitt liv och bara producerar ägg.Våra ideal

Våra djur är utomhus varje dag året runt om de själva så klart inte vill vara inne, för då går dem in för att de själva vill det,

inte för att produktions kostanden blir högre för att det faktiskt går åt 100gram mera foder per djur om dem är ute..


Vi skämms inte för våra djur eller vår djurhållning så som många hönseri gör där det är fotoförbud ! Vi uppmuntrar att se djuren att prata med oss och att ställa frågor.


Visst det ser inte alltid perfekt ut i kvällshagarna hos djuren men det är just det som gör det så "ekologisk" för det är faktisk inte alltid är guld och gröna skogar när djuren får göra som de vill.

Men det betyder inte heller att djuren har det sämre!


Men att ha djur gå i en jättestora hangar liknade hallar med fläksystem med ca 2000 andra individer, det kan aldrig bli "ekologiskt" hur mycket man en skriver kravmärkt eller ekologisk på en låda !Vilka är vi ?

Jessie

&

Tobbe

Jag heter Tobias och jag är idé sprutan när det gäller allt. Finns det ett problem så brukar jag lösa det.

Det är även mig ni får svar i från när ni mailar.


Vi båda är med våra ankor varje dag i flera timmar så för oss är ankorna en del av  familjen.

Det är viktigt att säga att vi faktist inte är någon jättegård som så många verkar tro. Vi tillhör en liten knäpp folksamling som tror på att bedriva en "gårdsverksamhet" på liten skala. Även om vårat mål är att en dag utöka men att aldrig bli en vanlig gård med djur i burar. Vi vill hålla kvar vid det lilla söta och att alltid kunna känna igen sina djur och veta alla djurs egenskaper och egenheter.

Just nu är ankorna en hobbyverksamhet men vi bedriver det mera som en stor "gård" redan idag för att vårat mål är ändå att en dag ha det som en verksamhet.


Bara för att något inte är så stort så behöver man inte göra det sämmre !


För oss handlar det om att hitta ett nytt sätt att ha djur utan att behöva få djuren att lida för att man ska kunna leva på det. Vi tror på harmoni mellan oss och våra ankor . Mår dom bra ger dom bättre ägg som vi sedan kan sälja så att djuren kan få det bättre .


Vi hoppas att DU vill stötta oss på våran resa.

Köp inte bara ekologisk KÖP närodlat!


Om du vill komma i kontakt med oss gör det på info@ankagg.se

Jag heter Jessica och jag är utbildad djurskötare.

Älskar att spendera tid med djuren, framför allt min favorit anka Pipen som sitter i knät på mig på bilden.


Det är alltid svårt att beskriva sig själv så vi tycker att ni ska besöka våran "varjedag blogg" där ni själva kan bilda er en uppfattning om vilka vi är och vad vi gör.   http://tinyducks.blogspot.se/